Wat is Extinction Rebellion?

Extinction Rebellion (XR) is een internationale beweging die geweldloze directe actie gebruikt om overheden te overtuigen actie te ondernemen tegen de Klimaat en Ecologiche noodsituatie

Op 31 oktober 2018 verkondigde Extinction Rebellion UK haar Declaration of Rebellion tegen de regering van het VK. 94 wetenschappers die deze verklaring ondersteunden stuurde een eerste open brief naar de Guardian waar in stond:

Wanneer een regering opzettelijk haar verantwoordelijkheid ontloopt om haar burgers te beschermen en de toekomst voor de komende generaties veilig te stellen, heeft ze haar meest essentiële plicht tot rentmeesterschap verzaakt. Het ‘sociale contract’ is verbroken en het is daarom niet alleen ons recht, maar ook onze morele plicht om de passiviteit en flagrante plichtsverzuim van de regering te omzeilen en in opstand te komen om het leven zelf te verdedigen.

Een tweede open brief volgde al snel, op 9 december 2018. Deze brieven sloegen niet alleen aan in het VK. Binnen een paar weken had XR zich verspreid naar heel wat andere landen, en in januari 2019 werd XR België gevormd. Ondertussen is Extinction Rebellion actief in meer dan 60 landen, met meer dan 350 lokale groepen die met man en macht aan deze wereldwijde beweging bouwen.

Dus, wat nu?

Vanaf maandag 7 oktober verzamelen Extinction Rebellion-groepen over de hele wereld zich in belangrijke steden om te rebelleren.

Als onderdeel van deze International Rebellion organiseert XR België de allereerste nationale massale mobilisatie-actie op zaterdag 12 oktober.

Iedereen, oude en nieuwe rebellen, wordt uitgenodigd om mee te doen. Vul dit formulier in als je van plan bent om je aan de actie deel te nemen. Meer info over de actie vind je hier of op onze website.

Kom en doe mee. Rebelleer voor het leven. Voor de planeet. Voor de toekomst van onze kinderen. Er is zoveel werk te doen!