Nederlands
Search
K

Wat is Extinction Rebellion ?

Extinction Rebellion (XR) is een internationale beweging die geweldloze directe actie gebruikt om overheden te overtuigen actie te ondernemen tegen de Klimaat en Ecologiche noodsituatie
Op 31 oktober 2018 verkondigde Extinction Rebellion UK haar Declaration of Rebellion tegen de regering van het VK. 94 wetenschappers die deze verklaring ondersteunden stuurde een eerste open brief naar de Guardian waar in stond:
Wanneer een regering opzettelijk haar verantwoordelijkheid ontloopt om haar burgers te beschermen en de toekomst voor de komende generaties veilig te stellen, heeft ze haar meest essentiële plicht tot rentmeesterschap verzaakt. Het ‘sociale contract’ is verbroken en het is daarom niet alleen ons recht, maar ook onze morele plicht om de passiviteit en flagrante plichtsverzuim van de regering te omzeilen en in opstand te komen om het leven zelf te verdedigen.
Een tweede open brief volgde al snel, op 9 december 2018. Deze brieven sloegen niet alleen aan in het VK. Binnen een paar weken had XR zich verspreid naar heel wat andere landen, en in januari 2019 werd XR België gevormd. Ondertussen is Extinction Rebellion actief in 56 landen, met 645 lokale groepen die met man en macht aan deze wereldwijde beweging bouwen.

Eerdere acties door XR België

Royal Rebellion
Verlenging van de Rebellie
Leugensalon
Tell the truth campagne
Onze toekomst, onze keuzes
Money Rebellion
Time for Rage
Op 12 oktober 2019 kwamen we met XR België samen voor onze eerste nationale massamobilisatie-actie: de Royal Rebellion. We bezetten het Koningsplein en organiseerden er burgervergaderingen over verschillende thema's. Politie beëindigde onze actie, en gebruikte helaas illegaal geweld om dat te realiseren. Maar als beweging blijven we groeien, en nieuwe acties worden georganiseerd!
Op 20 december 2019 verzamelden we op de Grote Markt te brussel om onze Verklaring van Rebellie te vernieuwen. We deden dat in een collectieve uitvoering genaamd Verlenging van de Rebellie. De lokale autoriteiten kozen ervoor om onze stemmen te censureren met luide kerstmuziek. Maar we laten ons niet het zwijgen opleggen.
Op zaterdag 18 januari 2020 voerde Extinction Rebellion Belgium de actie "Leugensalon" uit om het bedrieglijke beeld dat de auto-industrie van zichzelf schetst te corrigeren. Deze actie van massale burgerlijke ongehoorzaamheid hekelde de vele leugens die de autofabrikanten aan het publiek blijven verkopen om hun verkoop te verhogen ten koste van het milieu, de gezondheid van mensen en de sociale rechtvaardigheid.
Op 14 april om 10:30 publiceerde ​Extinction Rebellion België een fictieve video speech door eerste minister Sophie Wilmès​. In deze speech erkent de premier dat de huidige Covid-19 pandemie en de klimaat- en ecologische crisis dezelfde grondoorzaken hebben en een geïntegreerde, rechtvaardige oplossing vereisen. Ze kondigt een fundamentele democratische vernieuwing aan: politieke beslissingsmacht over een herstelplan wordt overgedragen aan een Burgerparlement.
In de volgende dagen hebben rebellen hun eigen videos gepubliceerd waarin ze hun interpellatie van eerste minister delen.
Een historisch keerpunt voor de mensheid... 14 dagen van toenemende rebellie van 15 tot 27 juni... Normaal werkte niet, hoog tijd om een nieuwe weg in te slaan! Met Onze Toekomst, Onze Keuzes roept Extinction Rebellion Belgium iedereen op om de gejaagde race van "de terugkeer naar het normale" een halt toe te roepen en de balans op te maken van onze samenleving. De actie ontvouwde zich in 3 fases met toenemende intensiteit eindigend in een grote burgerlijk ongehoorzame actie op 27 juni in Brussel.
Op 1 april 2021, nam XR Belgium deel aan een internationale golf van acties tegen de financiering van ecocide door banken. We probeerden de lobby's van ING, KBC en Euroclear te bezetten, maar zij sloten hun deuren en wij gingen de straat op.
Op 6 november 2021 probeerden wij onze woede te uiten over de passiviteit van onze politici toen de COP26-bijeenkomst in Glasgow plaatsvond. Onze eis was de oprichting van een burgervergadering in België om de maatregelen te bepalen die moeten worden genomen als antwoord op de klimaatnoodsituatie.
De politie was in groten getale aanwezig om ons te verhinderen deze actie uit te voeren. 238 mensen werden gearresteerd, de Rue de la Loi werd gedurende 2 uur geblokkeerd.

OCTOBER 8-9 2022 Code Rood

De lokale groepen van Extinction Rebellion in België hebben besloten zich aan te sluiten bij Code Rood, een massale actie, gesteund door verschillende organisaties, om een Totalenergies-site in België te blokkeren in de stijl van Ende Gelande . Sluit u aan bij een van de formaties om deel te nemen aan deze nieuwe stap in geweldloze directe actie in België. Meer informatie op www.code-rouge.be
Kom en doe mee. Rebelleer voor het leven. Voor de planeet. Voor de toekomst van onze kinderen. Er is zoveel werk te doen!